Lettergrootte
A
Gemiddeld
A
Middelgroot
A
Groot

Minister Ernst Kuipers daagt oncologienetwerken EMBRAZE en Concord uit

Een netwerk van zorgorganisaties die naadloos samenwerken, zodat het voor de patiënt niet meer uitmaakt bij welke zorgverlener hij zijn afspraak heeft. Overal heeft hij toegang tot het totale pallet van diagnostiek en behandeling, verzorgd door het hele netwerk. Met deze stip aan de horizon wil minister Ernst Kuipers de uitdagingen waarvoor de zorg in Nederland staat te lijf gaan. Hij zei dit 13 april tegen 140 professionals tijdens de beleidstafel van de oncologienetwerken EMBRAZE en Concord in het Amphia in Breda.

De minister was uitgenodigd om toelichting te geven op het Integraal Zorgakkoord (IZA). In Nederland hebben we volgens Kuipers de zorg best goed voor elkaar. Iedereen, ongeacht zijn inkomen, heeft toegang tot zorg. De eerstelijnszorg is sterk, we hebben uitstekend opgeleide professionals, een fantastische infrastructuur en een dicht ziekenhuisnetwerk. “Toch staan we bij de toegankelijkheid van de zorg op een kantelpunt”, waarschuwde hij. “Op veel plekken kun je geen huisarts of tandarts meer krijgen. Voor een eerste intake voor geestelijke zorg moet je soms jaren wachten. VVT is niet overal beschikbaar. SEH-sluitingen zijn aan de orde van de dag. In de volle breedte staat de zorg onder druk.” De oorzaken zijn bekend: een samenleving die ouder wordt en meer aandoeningen krijgt met daarnaast een personeelstekort.


Kwaliteit kan beter
Niet alleen de toegankelijkheid, maar ook de kwaliteit van zorg staat volgens Kuipers onder druk. “Als we heel eerlijk zijn, zijn op tal van onderdelen de resultaten ondermaats. In de acute zorg, geboortezorg, maar ook in oncologische zorg moeten we veel beter kunnen scoren”, zei de minister. Hij vergeleek de zorg met een Formule 1-team. “We hebben de beste auto, de beste monteurs, de beste banden, de beste coureurs en toch eindigen we in de middenmoot of soms zelfs daaronder. Dat kan beter.” De oorzaak zijn volgens hem niet de mensen, maar het systeem dat we gecreëerd hebben. “Dat is gebaseerd op competitie. Iedere partij heeft zijn eigen patiënten, zijn eigen gegevens, zijn eigen systemen en houdt de kaarten tegen de borst. We dachten dat we hiermee de beste kwaliteit zouden krijgen tegen de laagste prijs. Maar het zit ons nu in de weg.”


Op een andere manier
Het roer moet dan ook om, volgens de minister. “We moeten op een andere manier overleggen met een andere manier van het financieren van netwerken en het onderhouden van netwerken. Er hoeft niet landelijk één Elektronisch Patiënten Dossier te komen, maar wel de verplichting dat ICT-systemen met elkaar verbonden worden. Dat bepaalde gegevens elektronisch worden opgeslagen en verplicht beschikbaar zijn als een patiënt ergens anders hulp zoekt. Het gaat mij om netwerkzorg waarbij je automatisch voor elke patiënt op elke plek afspraken maakt en garandeert dat hij of zij toegang heeft tot het totale pallet van diagnostiek en behandeling, inclusief palliatieve setting. De zorg moet in de lead zijn, waarbij de overheid faciliterend is. Wees daarom ambitieus en geef aan wat je van mij nodig hebt”, gaf Kuipers aansluitend de aanwezigen mee.


Zelf aan de slag
Bestuursvoorzitter van EMBRAZE, Bianka Mennema, pakte de handschoen op. “We moeten de mouwen opstropen en zelf aan de slag gaan met zaken die nu al opgepakt kunnen worden. Maar onze stem moet ook aan de landelijke tafel gehoord worden. Daarom is het van belang dat Concord en EMBRAZE goed samenwerken”, zei ze. Directeur Tamar Nijsten van het Erasmus MC Kanker Instituut deelt die mening. Concentratie is volgens hem differentiatie. “We moeten toestaan dat ieder een ander profiel heeft binnen oncologie, waarbij een bepaald kankertype in een bepaald ziekenhuis wordt behandeld.”


Een mooie basis
De 140 aanwezigen onderschreven de oproep om actief met elkaar in gesprek te gaan om te komen tot constructieve oplossingen voor de uitdagingen die er liggen. In de regio’s van EMBRAZE en Concord is hier al een mooie basis voor gelegd.