Lettergrootte
A
Gemiddeld
A
Middelgroot
A
Groot

Marathonsessie tegen kanker

Het was een unieke manier van onderzoek doen, die afgelopen weekend heeft plaatsgevonden. Een paar honderd ICT ‘ers samen met artsen en onderzoekers van het Erasmus MC opsluiten in een oude suikerfabriek om in een marathonsessie data van kankerpatiënten te analyseren.

Pizza’s
Dit gebeurde tijdens een door ABN Amro georganiseerde hackathon ‘Beyond banking’. Zo’n 200 top ICT’ers die voornamelijk bij banken werken, stelden hun hulp beschikbaar om oplossingen te vinden voor medische, sociale-, technische- en duurzaamheidsproblemen. En dat in een decor van computerspellen, energiedrankjes, pizza’s en veldbedjes.

Schakeltjes
“We hebben mooie stappen gezet naar betere behandeling van melanoom- en longkanker,” zegt afdelingshoofd bioinformatica Peter van der Spek. Deze manier van onderzoek levert veel nieuwe gegevens op. Zo hebben we gezien dat er bij een bepaalde groep kankerpatiënten een fout zit in het DNA èn dat er iets mis is met de schakeltjes die genen aan en uit zetten.

Kosten
”We krijgen zo meer inzicht in wat er bij patiënten gebeurt en kunnen daar behandelingen op afstemmen. Welke medicijnen en behandelingen werken voor een bepaalde groep patiënten wel en welke niet? Als dat goed gebeurt, scheelt het ook veel kosten in de zorg”, zegt dermatoloog Suzanne Pasmans.

Eiwitten
Het experiment richt zich op het maken van profielen van mensen met longkanker en huidkanker. Wat gebeurt er bij kankerpatiënten met het DNA, RNA, de eiwitten en met de schakels die genen aan en uit zetten? En vooral: wat zijn de dwarsverbanden hier tussen? Van der Spek: “In de medische wereld onderzoeken we steeds een klein stukje van de puzzel. Door dwarsverbanden te leggen, krijgen we de hele puzzel in beeld.”

Zichtbaar
“De geavanceerde systemen van banken zijn erg goed in het leggen van dwarsverbanden”, zegt Van der Spek. “Banken onderzoeken al sinds ze bestaan de risico’s van klanten. En ze maken klantprofielen. Zo kunnen ze voorspellen welke klanten een risico zijn. Die systemen blijken heel geschikt om patiëntengegevens in te voeren zodat er verbanden zichtbaar worden. Precies wat wij nodig hebben.”

[Bron: Erasmus MC]