Lettergrootte
A
Gemiddeld
A
Middelgroot
A
Groot

Amphia ‘viert’ vijf jaar Mohs-chirurgie voor de behandeling van huidkanker

Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Reden genoeg voor Amphia om vijf jaar geleden te starten met het uitvoeren van de zogenoemde Mohs’ micrografische chirurgie (kortweg Mohs-chirurgie) voor de behandeling van deze vorm van kanker. Op 7 maart ‘viert’ Amphia het eerste lustrum met het werken met deze techniek. 

Jaarlijks krijgen ongeveer 55.000 patiënten de diagnose huidkanker. Van deze groep hebben ongeveer 40.000 mensen een zogenoemd basaalcelcarcinoom. Een vorm van kanker die niet levensbedreigend is, maar waarbij behandeling wel noodzakelijk is. Behandeling met Mohs-chirurgie was destijds een initiatief van de dermatologen in Amphia. Zij zagen het aantal huidkankerpatiënten toenemen en hadden de expertise om deze behandelmethode te mogen uitvoeren.

Korte wachttijden
“We zijn nu vijf jaar verder. Een mooi moment om even bij stil te staan”, aldus dermatoloog en expert in de uitvoering van Mohs-chirurgie Sarah Caers. “Vooral ook omdat we sinds eind januari 2018 een eigen Mohs-behandelcentrum hebben betrokken.” De nieuwe locatie biedt nog betere behandelfaciliteiten. Daarnaast is de wachtlijst aanzienlijk afgenomen. Caers: “Waar eerst een wachttijd gold van drie tot vier maanden, kunnen patiënten nu binnen drie tot vier weken terecht.”

Mooie resultaten met Mohs
Huidkanker komt vaak voor op plaatsen die blootgesteld worden aan de zon. Met name op zichtbare plekken – bijvoorbeeld in het gezicht – is het van belang om zó te opereren dat het resultaat zo mooi mogelijk is. Mohs-chirurgie is vernoemd naar de Amerikaanse chirurg Frederick E. Mohs. Al in 1938 bedacht hij deze techniek om huidkanker volledig te verwijderen zonder onnodig gezond weefsel weg te halen. Zo wordt tijdens de ingreep meteen onderzocht of alle kankercellen verwijderd zijn. Zo niet, dan verwijdert de dermatoloog nog wat weefsel tot alle kwaadaardige cellen weg zijn. “Met enige trots bieden wij al vijf jaar Mohs-chirurgie aan. Dat doen we met een goed geolied vast operatieteam en vaste analisten,” aldus Caers. “Iedereen in het Mohs-team kent zijn taak en werkt met veel overgave mee om de patiënt zo goed mogelijk bij te staan tijdens de behandeling.”

Samenwerkende artsen
Deze operatietechniek wordt uitgevoerd door enkele dermatologen van Amphia, tevens Mohs-chirurgen. Indien nodig werkt de dermatoloog samen met andere specialisten, zoals een plastisch chirurg, een KNO arts of een oogarts om de patiënt de beste zorg te kunnen bieden. “Dat is tevens één van de grote voordelen van een Mohs-centrum in het ziekenhuis: de lijnen met andere specialisten zijn erg kort,” aldus Caers.

[Bron: Amphia Ziekenhuis]