Lettergrootte
A
Gemiddeld
A
Middelgroot
A
Groot

Aandacht voor darmkanker met eerste Amphia Robotcongres

Landelijk krijgen bijna 14.000 Nederlanders de diagnose darmkanker. En dagelijks overlijden er nog steeds 14 mensen door deze ziekte. Om hier aandacht voor te vragen, is de maand maart uitgeroepen tot internationale darmkankermaand. Ook Amphia staat erbij stil. Zo is op 15 en 16 maart jongstleden een robot-congres georganiseerd door oncologische chirurgen van Amphia. Zij zijn gespecialiseerd in de behandeling van darmkanker met een operatierobot. 

Expertise
De oncologisch chirurgen in Amphia zijn gespecialiseerd in het opereren van darmkanker. Met name endeldarmkanker kan heel goed behandeld worden met een operatierobot. Inmiddels heeft Amphia meer dan 500 van deze robotoperaties uitgevoerd. Door deze expertise is een aantal van de chirurgen in Amphia internationaal erkend als opleider voor dergelijke operaties.

Kennis delen tijdens Robotcongres
Op 15 en 16 maart – tijdens de internationale darmkankermaand – organiseerden chirurgen uit Amphia het eerste robotcongres voor chirurgen, operatieteams en arts-assistenten uit heel Europa. Doel was om resultaten van robotoperaties en kennis hierover met elkaar te delen. Tegelijkertijd werd aandacht gevraagd voor het belang van kwaliteit van chirurgische behandeling bij darmkanker. Een van de initiatiefnemers van het congres, chirurg Rogier Crolla: “Het is van belang om met elkaar in gesprek te gaan en van elkaar te leren. Zo kunnen we de kwaliteit van onze behandeling steeds verder verbeteren. Robotchirurgie helpt ons daarbij en is een prachtige ontwikkeling voor de behandeling van darmkanker. Zowel voor de patiënt als voor onszelf als behandelaars.”

Sneller herstel en minder complicaties met robot-operaties
Een team van Amphia, bestaande uit MDL (maag-, darm- en lever) artsen, oncologen, oncologisch chirurgen, radiologen, radiotherapeuten, pathologen en verpleegkundigen, maken samen het juiste behandelplan voor de patiënt met darmkanker. Opereren met een operatie-robot heeft als voordeel dat er via kleine sneetjes in de buik kan worden geopereerd. De robot helpt de chirurg om heel nauwkeurig en zonder trillingen te kunnen opereren. Hierdoor is kans op complicaties kleiner en herstelt de patiënt sneller.

In Amphia krijgen jaarlijks zo’n 400 patiënten de diagnose darmkanker. Een groot deel daarvan wordt inmiddels via het bevolkingsbezoek opgespoord.

[Bron: Amphia Ziekenhuis]